Je wil de claxon van jouw smart vervangen omdat deze het niet meer doet of, je vindt het geluid niet zo mooi en wil juist een andere plaatsen waarvan jij het geluid mooi vindt.

Wanneer je de claxon vervangen voor een originele dan kun je meteen doorgaan naar onderstaand stappenplan. Mocht je echter besluiten om deze voor een aftermarket claxon te vervangen dan is het belangrijk om eerst onderstaande te lezen voordat je naar het stappenplan gaat.

Vervangen voor een aftermarket claxon: belangrijk is dat je het amperage van de nieuwe claxon controleert. Deze mag niet hoger zijn dan het maximale afgezekerde amperage van de auto. Simpel uitgelegd, wanneer je een claxon monteert welke te veel van jouw auto vraagt dan klapt de zekering.

Wanneer het amperage niet vermeldt staat maar je wel het voltage en wattage hebt dan kun je zelf het amperage berekenen. Dit doe je met de formule P=U*I

Hierin is P = vermongen (wattage) U = spanning (voltage) I = stoom (amperage)

Om dus het amperage uit te rekenen deel je P door U (voorbeeld: 50W/12V = 4,2A)

Het maximale ampage mag 20A zijn. Houdt hierbij altijd rekening met een veilige marge dus ga niet hoger dan 15A

Om de nieuwe claxon te monteren verwijder je eerst de voorbumper. Hoe je dit doet lees je hier; https://roadstersmart.com/hartelijk-dank-voor-uw-donatie/all-about-the-forfour/how-to-do-forfour/exterieur-forfour/voorbumper-verwijderen/

De oude claxon kan nu eenvoudig worden verwijderd door de stekkers los te trekken en de bout waarmee deze vast zit los te draaien en de nieuwe claxon te monteren.

In onderstaande voorbeeld is de claxon vervangen voor een dubbele claxon echter, dit kan uiteraard ook gewoon met een enkele claxon. Houdt hierbij rekening met de geldende keuringseisen in jouw land.

Nadat je de claxon hebt verwijderd pas je de kabelboom aan. “splice” 2 nieuwe draden in de reeds bestaande bedrading.

Zorg er vervolgens voor dat de bedrading op de juiste manier geïsoleerd wordt en breng eventueel extra bescherming aan tegen het doorschuren van de bedrading.

Leg de bedrading van de linker naar de rechterzijde van de auto en zet deze indien nodig vast met bijvoorbeeld ty-wraps.

Monteer vervolgens de 2 claxons. Deze zijn in onderstaand voorbeeld vastgezet op de originele bevestiginspunten.

Sluit de bedrading aan. Test nu of de claxon(s) werken.

Mocht dit niet het geval zijn verhelp dan de storing.