4 sterren

Het wil nog wel is voorkomen dat de airconditioning het niet meer doet in je Roadster. Vaak ligt dit aan de zuigleiding bij de pomp. Om zeker te weten dat deze leiding je problemen veroorzaakt kun je het systeem onder druk laten zetten zodat eventuele gaatjes hoorbaar/ zichtbaar worden. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je het systeem opnieuw laten vullen en vragen of ze hier een fluoriserende stof aan toe willen voegen zodat eventuele latere lekkages opgespoord kunnen worden met een UV-lamp.

Als duidelijk is waar de lekkage vandaan komt dan kun je er voor kiezen om deze te laten maken of zelf te gaan maken. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de zuigleiding van de aircopomp kunt vervangen (zelfde geldt voor de persleiding van de pomp)

Het makkelijkste kun je werken met een brug. Mocht je deze niet hebben dan kan het ook op de grond maar dit werkt wel een stuk moeilijker.

Begin met het verwijderen van de achterbumper. Klik hier voor de how to bumper verwijderen

IMG-20150201-WA0000

Als de auto op de brug staat draai dan 2 van de 4 ophangbouten van het motor subframe los. Deze bevinden zich op de uiterste hoeken van het subframe (zie rode cirkels in tekening hier onder). Draai eerste 1 bout voor en 1 bout die het verste van de voorste ligt los. Zet hier langere bouten in zodat het subframe later kan zakken.

 

SmartRearSuspension

Laat de brug een stuk zaken en zet nu een versnellingsbaksteun of krik op standaard onder de versnellingsbak en draai de andere 2 bouten los. Zet ook hier langere bouten in.

Doe de brug weer omhoog zodat het subframe kan zakken. Dit moet gebeuren omdat anders de aircoleiding niet verwijderd kan worden. Zorg dat op de plek waar de aircoleiding zit een gat onstaat waar je makkelijk met je hand helemaal door kunt. Het kan ook met een kleiner gat maar dit werkt een stuk moeilijker.

Verwijder de bodembeschermplaat door de kunststof moeren met dop 10 mm los te draaien en de borg lip aan de achterzijde los te klikken (lipje uittrekken).

Om de aircoleiding los te maken hebben we een speciaal stukje gereedschap nodig. Dit zorgt ervoor dat de veer die in de leiding zit en om de andere leiding klemt wordt opgerekt en de leidingen van elkaar ontkoppeld. Deze zijn bij de meeste automaterialenzaken te koop. Zorg ervoor dat je de 3/4″ uitvoering hebt zoals hieronder afgebeeld.

DSC_0952

 

Dit stukje gereedschap schuif je over de leiding onder de auto met de smalle bekken naar de klemzijde van de leiding. Zorg er voor dat deze bekken goed in de opening tussen de 2 leidingen vallen. Nu wordt het wrikken en eventueel met een hamer op het stukje gereedschap tikken zodat deze er helemaal tussen valt en de leidingen ontkoppeld.

DSC_0951

Trek nu de leidingen van elkaar. Maak de leiding aan de pompzijde los met een torx 40. Trek de leiding los van de pomp en verwijder de leiding van de auto.

De nieuwe leiding kan nu gemonteerd worden. Art nr A4528320023 (zuigleiding)

Zorg ervoor dat alles weer goed zit en klik de leidingen onder weer in elkaar. Controleer of deze goed in elkaar zitten door er hard aan te trekken. Maak ook de leiding boven bij de pomp vast.

DSC_0950

Monteer het motor subframe en de bodemplaat terug en verwijder de steun. Controleer of de luchtinlaatbuis nog goed aangesloten zit op het luchtfilterhuis. Als dit niet zo is sluit deze dan op de juiste manier aan. Laat de brug zakken en monteer ook de bumper weer terug.

Na de montage van de aircoleiding kan het voor komen dat de auto niet meer op slot wil, of dat de kofferbak niet meer wil openen. Dit probleem is eenvoudig op te lossen. Zie hiervoor deze pagina.

Laat het systeem afvullen. Controleer of de aircopomp werkt (je zult merken dat deze niet continue draait) ook hoor je de koelvin iedere keer aanslaan als de pomp gaat draaien.

Bij het verwijderen van de leiding(en) kan er nog vloeistof aanwezig zijn in de deze leiding (en). Vang deze op en voer deze op de juiste manier af zodat er geen schade aan het milieu kan ontstaan.