3 sterren

Als je meer rijplezier wilt hebben van je auto of gewoon een extra optie toevoegen dan is een paddle shift stuur aan te raden.

BELANGRIJK: Koppel de accu los en wacht enige minuten voordat je begint.

Zet het stuur in de rechtdoor positie en verwijderd de torx 40 bout. Deze is te vinden in de kap van het stuur (aangegeven in rode cirkel)

Foto-6NK7HJ8C-D(rode cirkel)

Als de torx bout los is trek dan het stuur voorzichtig naar je toe. En verwijder de 2 connectors (rood= airbag en zwart= ESP). Leg het stuur op een veilige plaats weg (zorg ervoor dat de stuurhoek sensor op de zelfde positie blijft staan door hier bijvoorbeeld een stukje tape op te plakken)

Nu kan het nieuwe stuur gemonteerd worden. Bij het monteren van een ander stuur op een 700cc smart kan het nodig zijn om het stuur opnieuw uit te lijnen (stuurhoek sensor) gebeurd dit niet dan kunnen de ABS en ESP lampjes gaan branden wat inhoudt dat alle veiligheidssystemen zijn uitgeschakeld. Dit opnieuw inleren komen we later op terug

Sluit de 2 connectors weer aan en plaats het nieuwe stuur met padlles terug. Draai de torx 40 bout aan.

Ga nu in het voetengedeelte van de bestuurders zijde opzoek naar een witte connector met witte contra connector. Deze is te vinden ter hoogte van het massapunt. (links achter de SAM)

Zie witte connector in rode cirkel.

Foto-6UR8XLYP-D (rode cirkel)

Klik de witte connector los en vervang het vrouwdeel voor een zwarte connector die los hangt. (alleen bij paddle shift stuur). Deze connector zit bij de massadraden getaped.

Het kan nodig zijn om de SAM te laten zakken. Zie hiervoor deze pagina.

Nu alles is gemonteerd en je de connector aangepast hebt moet het stuur nog vrij geschakeld worden met een zogenaamde TAN code. Dit vrij schakelen moet gebeuren omdat het paddle shift stuur een optie is en deze optie op slot zit met een code. Bij dit vrij schakelen kan, zoals eerder besproken, ook de stuurhoek sensor opnieuw ingeleerd moeten worden. (als het abs en esp lampje branden)

Ik kan het vrij schakelen met TAN code en inleren van de stuurhoeksensor voor u regelen tegen een scherpe prijs. Klik hier voor meer informatie

Met dank aan Joost Leonard