3 sterren

Sommige roadster hebben de voorbereiding voor de CC al liggen dan is het een kwestie van aansluiten in de CC vrijgeven op de SAM. Nu gaan er verhalen dat deze voorbereiding al zit op de uitvoeringen met stuurbekrachtiging maar er gaan ook verhalen dat alle latere modellen deze voorbereiding al hebben. Dus controleer voor je spullen gaat bestellen of je auto deze voorbereiding al heeft.

Mocht deze er niet zijn dan is dit helemaal niet erg. Wat heb je dan nog extra nodig. Dat is de kabel van de CC naar de SAM en 3 kabeltjes met de connectorpinnen voor de SAM.

Art nr: 3x 000 5402305 (kabels met connectorpinnen SAM) 1x Q 0015378V001000000 (kabel CC)

Wat heb je in ieder geval nodig, dat is de CC ook wel de tempomat stick genoemd. Let er hierbij wel op dat je de stick voor de cabrio uitvoering bestelt. Je hebt namelijk ook de uitvoering voor de fortwo coupe en deze heeft nog de mogelijk voor een ruitenwisser achter.

Art nr: 001 2540 V004 C96A 00 (Cabrio stick)

( de gele en witte clipjes op de foto heb je niet nodig)

20140607_111528

Nu we alles hebben gecontroleerd en besteld kun je beginnen met het inbouwen.

Als eerste moeten de kappen rond het stuur verwijderd worden. Dit doe je door de 4x torx10 schroef te verwijderen die vanaf onder in de kap geschroefd zitten.  Als je deze los hebt klik je de kappen los van elkaar.

Daarna kun je de aan de zijkant van de stick die we moeten verwijderen een clipje indrukken en de stick omhoog van de pinnetjes aftillen. Hierna klikken we de connector aan de achterzijde los door de clip in te drukken die zich aan de zijkant bevindt. Bij de kabel van deze connector zit vaak ook de connector voor de CC getaped.

Nu kun je de bedrading, indien niet aanwezig, aangaan brengen voor de CC. (zie onderdeel nummers boven aan de pagina)

Soldeer de connectorpinnen met de kabel die hierin zit aan de kabel die naar de CC connector gaat. (let hierbij goed op dat je de juiste connectorpinnen gebruikt er zitten aan elke kabel namelijk 2 verschillende pinnen)

Als je de kabels netjes hebt gesoldeerd en voorzien van isolatietape of krimpkous dan is het verstandig om de kabels te nummeren op connector aansluiting.

Pin 1 gaat naar SAM connector 9-7  (roze/rood)

Pin 2 gaat naar SAM connector 8-11 (zwart/roze) of (zwart/groen)

Pin 3 gaat naar SAM connector 9-10  (groen/wit) of (groen/blauw)

Om deze kabels aan te sluiten moet de SAM zakken (zie hiervoor het onderwerp verwijder SAM module) connector 8 en 9 zijn de achterste 2 connectors van de SAM (dit zijn de connectors met de meeste draden. Om deze te verwijderen druk het lipje bovenop in en trek de hendel naar de andere zijde. (nummer de connectors van te voren deze zijn namelijk uitwisselbaar). Om de kleinere connecoters uit de grote te schuiven druk je de houder iets open en schuif je de connector naar buiten. Let hierbij goed op dat je de juiste connector hebt (alles is genummerd zowel op de SAM als op de connector)

20140607_122320

Als we de kabels hebben aangesloten kunnen we de CC stick monteren. Dit doe je daar deze over de pinnetjes in positie te klikken. Het eindkapje (bolletje) van de oude stick dient overgezet te worden op de nieuwe stick!

Daarna sluit je de kabels van zowel de CC als de kabel die al aangesloten was aan.

Tenslotte monteer je de kappen weer terug.

Om de Cruise control/ tempomat werkend te krijgen zal op de SAM de optie tempomat vrij gegeven moeten worden. Hiervoor heb je een code nodig. Deze code kan je dealer of een specialist voor jou in de SAM zetten. Daarna werkt alles pas.

 

Er bestaat ook een versie van misterdotcom. Hierbij hoeft er geen zogenaamde TAN code ingelezen te worden. Echter ben ik niet voor elektronische aftermarket opties aangezien deze het systeem kunnen storen en hier al diverse problemen mee bekend zijn.

Ik kan het vrij schakelen met TAN code voor u regelen tegen een scherpe prijs. Klik hier voor meer informatie

 

HOE WERKT MIJN TEMPOMAT/ CRUISE CONTROL