4 sterren

Het komt met enige regelmaat voor dat de verlichting van de boordcomputer het niet meer doet. De originele LEDjes zijn in serie geschakeld. Dit houdt in dat wanneer er 1 kapot gaat de rest het ook niet meer doet. (kerstboom effect).

Helaas zijn de originele LEDjes te klein om te vervangen. Een goed alternatief is om PLCC-2 LED’s te monteren.

Zoals alle LED’s zijn ook deze polariteit afhankelijk. Dit wil zeggen dat ze plus en min afhankelijk zijn en wanneer verkeerd om aangesloten niet werken. Op de aangegeven LED’s zit een driehoekige uitsparing die de pluszijde markeert.

Op de originele LED strip zitten 10 LEDjes. Van de plcc-2 heb je er 3 nodig.

Nu zullen er mensen zijn die iets meer van de LED afweten en hoe deze precies werkt en meteen zullen roepen dat 3 ledjes voor 14 Volt (laadspanning) te weinig is en meteen zullen doorbranden. Dit probleem is simpel opgelost door Smart door er een PWM tussen te plaatsen (Puls width modulation). Deze module schakelt gepulseerd uit en aan in verschillende frequenties en regelt zo de benodigde spanning af.

Soldeer aan de nieuwe LEDjes de draden. Let hierbij zeer goed op dat deze zeer weinig kunnen hebben en je er dus niet te veel warmte in moet stoppen. Eventueel kun je ze na het solderen testen met een multimeter op de diode stand.

20151110_18491520151110_202341

Als je de 3 LEDjes hebt voorbereid kun je de boordcomputer verwijderen uit de auto. Dit doe je door de radio te verwijderen en daarna de boordcomputer. De boordcomputer is te verwijderen door aan de bovenzijde de lipjes links en rechts weg te drukken. Houdt er rekening mee dat aan de achterzijde van de computer 2 kabels zitten. Deze kabels kun je verwijderen door de borgclip in te drukken en van de computer weg te bewegen.

Aan de achterzijde zie je 4 torx 6 schroeven zitten. Verwijder deze en haal aan de voorzijde de grote knop los door deze eraf te trekken.

20151112_200923

 

Verwijder voorzichtig de achterzijde en verwijder de printplaat met scherm van het frontje. (let op dat je de knoppen en veren hiervan niet kwijt raakt).

Daarna moet de printplaat met scherm uit elkaar gehaald worden.

20151112_201255

Soldeer de punten in de rode en blauwe cirkels los. Gebruik om de tin te verwijderen een tinzuiger of litze.

Daarna verwijder je de kabelprint door de borgclip in de groene cirkel in de richting van de groen pijl los te nemen waarna de kabel verwijderd kan worden.

Druk de 4 borgclips van het scherm los in de richting van de rode pijlen en verwijder het scherm. Let hierbij goed op dat alle soldeerpunten los zijn.

 

20151112_201305

Nu gaan we het scherm uit elkaar halen

Het scherm zit in elkaar geklikt. Klik het stalen frame los.

Verwijder het display van de witte kunststof achterkant.

Je zult merken dat er nog een wit plasma vel achter blijft in het kunststof deel. Verwijder deze, samen met de LED strip, voorzittig uit het kunststof frame.

20151112_204734

Vouw het vel open en verwijder de LED strip.

20151112_204935

Als je alles uit elkaar hebt gehaald maak dan 3 inkepingen ter grote van de nieuwe LEDjes in het kunststof frame. (zie rode rechthoeken)

?????????????

Monteer het scherm in omgekeerd volgorde terug. Monteer het witte plasma vel omgekeerd zodat de lichtverspreiding door de nieuwe LED’s na montage beter zal zijn.

Plaats nu de nieuwe LEDjes in de uitsparingen en lijm, kit of plak deze vast. Zelf heb ik montagekit gebruik en deze een nacht laten uitharden.

Als de LEDjes goed vast zitten soldeer dan het scherm terug op de printplaat en soldeer de bedrading van de LEDjes vast op het punt van de oude. Mocht na het testen blijken dat de LEDjes niet werken verwissel dan de draden van soldeerpunt.

20151112_215917

Monteer de printplaat in het frontje en bevestig daarna de achterkant terug.