3 sterren

Het wil wel is voorkomen dat de ruitenwisser het niet meer doet of slecht doet. Vaak komt dit omdat er water in de motor zit.

De oplossing is de motor vervangen.

Smart kan je deze motor leveren maar hier zit het mechanisme aan vast. Prijs ligt rond de 130 euro.

De zelfde ruitenwissermotor wordt ook bij de VAG groep gebruikt en is makkelijker los te verkrijgen. Het artikelnummer hiervan is 1J1955113C (Bosch nummer)

Hoe ga je te werk

– Doe de motorkap open (bagage ruimte voor)

– Verwijder de 2 torx schroeven waarmee de parafan (afdekplaat ruitenwissers) vast zit.

 

– Verwijder de ruitenwisser door de zwarte afdekdopjes los te halen en de M8 bout hieronder los te draaien. De ruitenwissers kun je, met wat geluk, los krijgen door wat te wiebelen. In de meeste gevallen zul je een ruitenwissertrekken moeten gebruiken

 

– Verwijder de parafan. De makkelijkste manier om dit te doen is door de zijschermen bij de deuren los te schroeven en iets open te drukken (voorzichtig). Daarna kun je de parafan omhoog richting de vooruit te schuiven

 

– Verwijder het ruitenwissermechanisme door de 3 torx schroeven los te draaien. Verwijder daarna het frame door de stekker van de ruitenwissermotor te verwijderen.

Haal de connector los van de motor. door het lipje in te drukken zodat het borg palletje vrij komt.

20150131_115515

 

Draai de 3x M6 bouten een stukje los zodat de motor een beetje op en neer kan bewegen. Draai de M8 moer die op de as van de motor zit helemaal los en daarna een stukje terug erop (zorg dat de draad van de motor niet uit de moer steekt) en geef met een hamer een harde tik op deze moer zodat het armpje los komt van de motor. Verwijder nu de moer en de M6 bouten zodat de motor van het frame verwijderd kan worden.

20150131_112937

Plaats nu de nieuwe ruitenwissermotor in omgekeerde volgorde maar maak het mechanisme nog niet vast aan de motor.

20150131_112949

 

 

Steek de stekker terug op de motor en plaats het mechanisme terug in de auto en zet deze vast met de 3 torx bouten.

Zet nu de ruitenwisser aan met de hendel in de auto (op interval zodat de motor tussendoor stil staat) en bepaal zo het startpunt van de motor. Zet de hendel weer op de “uit” stand en maak het mechanisme vast aan de motor met de nieuwe moer die bij de motor zit. (afhankelijk van de staat van het armpje kun je overwegen deze ook mee te vervangen). In praktijk zal deze moer onder het mechanisme zitten en met je deze vast zetten met een steeksleutel 13mm. Het mechanisme en het armpje vormen nu 1 lijn (vallen over elkaar en over de moer)

zet nogmaals de ruitenwisser op interval en kijk of de ruitenwissers onderin stoppen.

Als het mechanisme goed is afgesteld kun je alles weer terug monteren in omgekeerde volgorde.