2 sterren

Het komt regelmatig voor dat een ABS ring op de achteras scheurt waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan tijdens het rijden.

Enkele van deze problemen zijn;

 • ABS lampje tijdens rijden aan. Na contact uitzetten is deze uit tot men weer gaat rijden
 • ABS grijpt in bij rustig remmen waardoor je een schokkerig remmende auto krijgt
 • Alle veiligheidssystemen worden uitgeschakeld (ESP, ABS, Cruise control enz)

Deze problemen komen nagenoeg altijd voor op de achteras. Een gebroken ABS ring is makkelijk te controleren door het wiel te verwijderen en met een zaklamp, looplamp, o.i.d. op de abs ring te schijnen. Deze vind je op de aandrijfas ter hoogte van het subframe. Draai de remtrommel met de hand rond en controleer op scheuren in de ring

img-20160911-wa0002

Als blijkt dat er een ring is gebroken dan dient deze vervangen te worden. Het is aan te raden om beide ringen (rechter en linker as) gelijktijdig te vervangen.

Bij het bestellen van nieuwe ringen moet je er op letten dat deze 42 tanden heeft en een binnen diameter van 68,8 mm (buitendiameter ligt ongeveer op 80 mm)

img-20160908-wa0002

Om de ringen te vervangen moeten de steekassen verwijderd worden. Hiervoor heb je het volgende gereedschap nodig:

 • Torx E18 dop
 • Torx E16 dop
 • Ringsleutel 16 mm
 • Ringsleutel 18mm
 • Dop 22mm 12kant
 • Ratel (of een luchtsleutel)
 • Dop 15 mm voor de wielbouten (eventueel 17 mm als er spacers zijn gemonteerd met langere bouten)
 • Krik
 • Assteunen

Krik de auto op en plaats assteunen.

img-20160911-wa0016

 

Verwijder aan beide zijde de wielen (als je een ratel o.i.d. gebruikt dan eerst de bouten een slag losdraaien met de wielen op de grond)

img-20160911-wa0007Indien aanwezig verwijder de afdekkapjes van de steekas bouten. En verwijder daarna de bout van de steekas met dop 22 mm twaalfkant.

img-20160911-wa0017

Verwijder de Torx bout van de stabilisatie arm met dop E18 en ringsleutel 18 mm. Voor je dit doet plaats je de krik onder het subframe zodat het frame niet kan zakken na het verwijderen van bovenstaande bout.

20160910_102421

Laat de krik staan en verwijder de torx E16 bout van de schokdemper met dop E16 en ringsleutel 16 mm

img-2016

Laat de krik nu voorzichtig zakken. Je zult merken, mits de assteunen goed en stabiel geplaatst zijn, dat de as niet zal zakken. Verplaats nu de krik naar het achterste krik punt van de auto (ter hoogte van het kapje van je van de sill op je achterbumper). Krik de auto voorzichtig op. Hierbij zul je merken dat de kant waarvan je de schokdemper en stabilisator hebt losgehaald zal zakken.

Waarschijnlijk zal de steekas niet van zelf los komen. Als dit het geval is draai dan de bout 22 mm twaalfkant een paar slangen terug in de steekas (minimaal 3 slagen). Plaats een verlengstuk op de dop en gebruik een kunststof hamer om tegen het verlengstuk te slaan (een stalen hamer beschadigd het verlengstuk). Wanneer je tegen het verlengstuk slaat zal de steekas los komen.

img-20160911-wa0012

Verwijder nu de steekas uit de versnellingsbak (er komt géén olie uit de versnellingsbak) Dit doe je door aan de versnellingsbak zijde de steekas vast te pakken en deze van de versnellingsbak af te trekken. Mocht deze te vast zitten om met de hand los te krijgen dan kun je eventueel een schroevendraaier o.i.d. gebruiken om deze los te krijgen. Let hierbij wel goed op dat de keerring in de versnellingsbak niet beschadigd.

img-20160911-wa0001

Nu je de steekas verwijderd hebt kun je beginnen aan het vervangen van de ABS ringen. De oude ring zal makkelijk te verwijderen zijn omdat deze gescheurd is. Na het verwijderen van de oude ring moet de aanwezige roest verwijderd worden zodat de nieuwe ring makkelijk te plaatsen is.

Op verschillende sites wordt vermeld dat het plaatsen van de nieuwe ring gedaan kan worden door de nieuwe ring met daar op de oude ring te plaatsen op de steekas en deze er dan met een hamer op te slaan. Dit raad ik af omdat hierbij de homokineet iedere keer een klap krijgt waardoor deze kan beschadigen. Beter is het om een passend stukje gereedschap te maken (of een dop die goed pas te gebruiken). Hiermee trek je de ring op de as.

20160909_191134

img-20160911-wa0013

Plaats de steekas weer terug onder de auto en monteer alles weer in omgekeerde volgorde.

Verwijder nu de steekas aan de andere kant er vervang ook van deze as de ring.

ABS ringen zijn online of bij je lokale automaterialenzaak te koop. Mercedes verkoopt deze niet los en zal je een complete steekas aanbieden (wat redelijk overbodig is aangezien de as nog goed is)