het vervangen van de radio is redelijk eenvoudig echter, wanneer je besluit om een aftermarket radio te plaatsen dan kan het zijn dat de bedrading aangepast moet worden.

Wanneer je een pre facelift model hebt (2007-2010) dan moet eerst de kunststof kap verwijderd worden welke ronde radio en ventilatieroosters/ regeling zit. Bij een facelift model is dat alleen het paneel rond de radio.

Verwijder hiervoor het gevarenlicht paneel. Doe dit bij voorkeur met kunststof gereedsschap welke hiervoor bedoeld is. Mocht je dit niet hebben dan kun je eventueel ook de steel van een theelepel gebruiken. (gebruik geen schroevendraaier of mes dit kan namelijk je dashboard beschadigen).

Maak de stekker los van het bedieningspaneel. Doe dit door de het lipje (rode pijl) van de hendel omlaag te drukken en gelijktijdig de hendel (groene pijl) weg te draaien. Dit zorgt ervoor dat de stekker uit het bedieningspaneel wordt gedrukt.

Wanneer je nu in de ontstane gaten kijkt zie je een torx 25 schroef waarmee het kunststof paneel vast gezet is. Draai deze schroef los. Let hierbij goed op dat de schroef niet in je dashboard valt.

Verwijder nu het kunststof afdekpaneel. Begin aan de bovenzijde. Gebruik hiervoor geschikt gereedschap zoals het eerder gebruikte kunststof gereedschap . Eventueel kun je dit paneel ook verwijderen door je vingers onder het paneel te schuiven.

Het paneel zit met enkel clipjes vast. Door het paneel voorzicht omhoog te drukken, druk je het paneel uit zijn borging.

Wanneer de bovenzijde los is draai je het paneel naar de achterzijde van de auto waarna je het paneel kunt verwijderen.

Draai nu de 4x torx 25 schroeven los waarmee de radio vast zit.

Haal nu de radio naar je toe en verwijder de stekkers van de radio.

sluit nu de nieuwe radio aan en monteer alles in omgekeerd volgorde terug.

Atermarket radio monteren:

Bij het monteren van een afermarket radio zul je in nagenoeg alle gevallen een 2din frame moeten bestellen. Dit omdat het gat waar de originele radio in zit groter is dan 2din.

Let er bij het bestellen van een 2din frame op of je een pre face lift dashboard hebt of juiste een face lift dashboard. Dit zijn namelijk 2 verschillende frames.

monteer het radioframe in het 2din frame. Plaats daarna de radio in het frame.

Let op: zorg dat je de juiste FM/AM plug hebt voor jouw radio. De meeste aftermarket radio gebruiken namelijk een andere plug dan die ondere andere smart gebruikt

Steek de stekkers in de radio. Sluit de antenne kabel aan en eventueel optionele bedrading zoals die van een DAB+ antenne, GPS antenne, subwoofer, verstekkers oid.

Let op: in sommige gevallen heeft de aftermarket radio een andere pin bezetting. Contoleer dus altijd voor montage welke pin bezetting jouw radio heeft.

In onderstaand voorbeeld zit de geschakelde voeding (contact aan) niet op pin 3 zoals smart dit heeft maar op pin 7. Wanneer je dit niet veranderd zal je radio dus niet opstarten.

Plaats nu de radio in het dasboard en zet deze vast met de eerder verwijderde torx schroeven.

Plaats nu het kunststof paneel en gevarenlicht paneel terug. Vergeet hierbij niet om het paneel met de torx schroef vast te zetten en de stekker in het gevarenlicht paneel te steken en vast te zetten met de hendel.

DAB+ antenne:

In onderstaand voorbeeld is er gekozen om een DAB+ plak antenne op de voorruit te plaatsen.

Wanneer je kiest voor een plak antenne zorg er dan voor dat de ruit goed ontvet is en de massa strip van de antenne een stalen of aluminium ondergrond heeft waar deze op plakt. Dit zodat de antenne optimaal functioneert.

Kies je er toch voor om deze antenne op bijvoorbeeld een kunststof paneel te plakken zodat je deze niet meer ziet dan kan dit de werking van de antenne negatief beïnvloeden.

Bij het testen van onderstaande antenne werkt alles naar behoren en zijn de DAB radiozender goed te ontvangen.