Verwijder de accuklemmen plus en min van de accu voordat je het stuur gaat verwijderen. Verwijder eerst altijd de min voordat je de plus verwijderd.

het monteren van een Flipperstuur is redelijk eenvoudig. Wel moet je een paar dingen goed in de gaten houden voordat je gaat beginnen met het verwijderen van het stuur.

het is belangrijk dat, voordat je het stuur gaat verwijderen, de wielen van de auto in de “recht vooruit positie”staan. Hiermee wordt bedoeld dat het stuur in de middelste stand staat en je dus als het ware op een rechtdoorgaande weg rijdt zonder bochten.

Wanneer je er zeker van bent dat de wielen en daarmee ook het stuur in de juiste positie staan dan kun je beginnen met het verwijderen van het stuur.

Verwijder de onderste afdekkap van de stuurkolom. Doe dit door de 2 torx schroeven te verwijderen en de kap met los te klikken.

Kijk nu naar de achterzijde van het stuur. Hier zie je 2 connectors zitten. Verwijder deze 2 connectors. (rode pijlen in onderstaande afbeelding)

Aan de onderzijde van het stuur zie je een gat zitten. (groen pijl in onderstaande afbeelding). Steek hier een torx 40 sleutel in en draad de borgbout volledig los.

Trek het stuur met wat heen en weer bewegen voorzichtig naar je toe. Zorg hierbij dat de stuurhoeksesnor (rood omcirkelt in onderstaande afbeelding) niet kan verdraaien (als deze van de stuurkolom is dan borgt deze sensor, in tegenstelling tot die van de Roadster en Fortwo’s tot 2007).

Het monteren van het flipperstuur gaat in omgekeerde volgorde. Hierbij is het wel belangrijk om onderstaande in de gaten te houden.

 • Er zit verschil in de bedrading van een pre facelift en facelift model stuur. Er zijn echter geen uiterlijke kenmerken waaraan je dit kunt herkennen anders dan hieronder omschreven.
  • Het verschil zit in de bedrading van de schakelflippers. De pre facelift is bedraad op pin 8 & 9 van de stuurhoeksensor. De facelift is bedraad op pin 5 & 10 van de stuurhoeksensor.
 • Kan ik deze 2 onderling uitwisselen? Ja dit kan echter wel met een kleine aanpassing. Zie daarvoor onderstaande tekening.
 • Kan ik vooraf meten welk type stuur ik heb? Ja dat kan mits je bekend bent met het meten van weerstanden.
  • Met over pin 8 & 9. Wanneer je de flippers niet aanraakt moet hier een weerstan van 8Kohm overstaan.
  • Druk de + flipper in. De weerstand zal nu veranderen naar 1,60Kohm.
  • Laat de + flipper los en druk de – flipper in. De weerstand zal nu veranderen naar 0,90Kohm
  • Houdt bij bovenstaande rekening met de afwijking van de weerstand. Het kan dus zijn dat bij jou de gemeten waardes iets afwijken. Deze mogen echter niet te veel afwijken.
  • Mocht je over pin 8 & 9 niks meten, meet dan over pin 5 & 10.

Nu weet je welk stuur je hebt en kun je dus bepalen of de bedrading aangepast moet worden van de 10 polige connector welke in de stuurhoeksensor gaat. (zie onderstaande pinout van de stuurhoeksensor voor meer info)

Pin 2 & 7 zijn voor de claxon (pre facelift en facelift)

Pin 1 & 6 zijn voor de airbag (pre facelift en facelift)

Mocht je niet bekend zijn met het meten van weerstanden of het aanpassen van de bedrading laat dit dan door iemand doen die hier wel mee bekend is en dit op de juiste manier kan uitvoeren.

Na het monteren van het stuur zal deze optie nog aangemeld moeten worden in de computer van de auto zodat deze de signalen vanaf het stuur herkent en op de juiste manier kan verwerken zodat de versnellingsbak gaat schakelen. Dit moet gedaan worden met een STAR diagnose.

Voor meer info over het aanmelden en de kosten hiervan kunt u via het contact formulier contact met mij opnemen.