Waarom een BMW R26. Ik was opzoek naar een restauratie object die aan de volgende eisen moest volgen.

  • Monozadel/ zweefzadel
  • Betaalbaar voor mij
  • Redelijk eenvoudig aan onderdelen te komen tegen een redelijke prijs.
  • Liefst jaren 50 of vroeg 60
  • Comfort voor zover mogelijk
  • Moet een BMW zijn aangezien ik deze mooi vind
  • Restauratie object. Motor en bak moeten los zijn. Lopen zou mooi zijn.

 

Een R69S zou leuk zijn met bovenstaand lijstje maar helaas voor mij niet betaalbaar (zowel aanschaf als restauratie). Blijft over de R26 en R27.

Waarom dan de R26? Als er een R27 destijds voor een nette prijs werd aangeboden dan was het een R27 geworden. Dus geen specifieke reden voor behalve mijn lijstje.

Busje gehuurd en op weg naar zeeland om de motor op te halen. Na het een en ander bekijken/ gecontroleerd te hebben, zoals matching numbers, overgaan tot aanschaf van deze motor. Uiteraard zaten er verschillende puntjes en punten aan waar wat aan moest gebeuren maar daarvoor werd het ook een restauratie.

Het eerste wat ik heb gedaan is de motor volledig gestript. dit betekend dat alle boutjes, moertjes en pennetjes verwijderd zijn. Alles is netjes gedocumenteerd in zakjes met een kaartje voor de locatie. Deze zakjes heb ik in een bak gezet onder de catogorieen; voor frame, midden frame, achter frame. Daarnaast heb ik terwijl ik alles demonteerde het onderdelenboek erbij gelegd zodat ik meteen kon controleren of alles was gemonteerd zoals het hoort en waar nodig onderdelen gemarkeerd welke besteld moesten worden. Dit maakte het later makkelijk om de juiste onderdelen te bestellen. Uiteraard kom je er later achter, zeker als dit je eerste R26 is, dat je meer onderdelen had moeten aanstrepen.

IMG_0205

Nadat alles netjes gedocumenteerd en besteld was begonnen met het strippen van de lak. Omdat, zeker het spatbord voor, dun was besloten om de spatborden en tank chemisch te ontlakken. Er zijn verschillende middelen op de markt. Na wat uitzoek werk bleek de allabastine verstripper  (dus niet de super afbijter) zeer goed te werken. Nadeel is dat je geduld moet hebben. Maar na een dag intrekken kun je de lak er zonder al te grote moeite zo vanaf steken. Hierbij bleef alleen spuitplamuur zitten welke ik eraf mechanische vanaf heb geschuurd.

Het is spannend hoe alles er uit komt te zin als je het ontlakt heb. Wat heeft één van de vorige eigenaren aan plamuur (laten) gebruiken. Dit viel uiteindelijk mee. Her en der zat wel een plekje plamuur maar niks spannends.IMG_0213

IMG-20170904-WA0023.jpeg

De kappen zijn na het ontlakken in een roestwerende primer gezet en weggebracht naar een autospuiter welke de kappen verder heeft behandeld en gespoten exclusief de pinstriping.

Het frame, voorvork en achtervork heb ik weggebracht om te laten stralen. Chemisch ontlakken zou kunnen maar gezien de rondingen en hoeken is dit niet aan te raden. Ook de kosten van stralen wegen niet op tegen het zelf ontlakken.

20170916_105040.jpg

Het frame en de vorken hebben daarna een antiroestlaag gekregen en zijn gespoten in een 2K lak. De reden waarom er voor een 2K lak is gekozen is omdat er destijds nog geen powdercoating was.

Na het frame gespoten te hebben kon het opbouwen weer beginnen. De voorvork heeft nieuwe lagers gekregen welke op de juiste manier zijn ingevet. Daarna is de vork op de juiste voorspanning gemonteerd.

IMG_0219.JPG

IMG_0223.JPG

 

De veerpoten zijn voorzien van nieuwe bussen en het aluminium is gepolijst.IMG_0226.JPG

Daarna zijn de voorwiel ophanging en het stuur verder opgebouwd.

Het monteren van een nieuw zadeldek is een ander verhaal. Het volledige scheldwoordenboek is voorbij gekomen. Dit is zeker geen klusje om even snel achter in je garage te doen zonder het juiste gereedschap. De oplossing welke wij uiteindelijk hebben toegepast is hieronder te zien.

IMG-20170905-WA0003

Ondertussen waren de kop en cilinder weggebracht om aangepast te worden op loodvrije brandstof en geboord + gehoond worden naar de 2e overmaat. Om die reden het onderblok met versnellingsbak zonder cilinder en kop in het frame gebouwd. Op de foto hieronder is een pvc klem te zien welke gebruikt wordt bij regenpijp (70mm) Deze druk de veren mooi in en zorgt er voor dat de cilinder met nieuwe zuiger zonder problemen gemonteerd kan worden.

IMG_0233.JPG

Na het ophalen van de aangepaste kop en cilinder de laatste gespoten in glans zwart. De stoterstang busjes afgesteld aan de hand van de oude en alles gemonteerd met nieuwe pakkingen en seals.

IMG_0234.JPG

Daarna waren de spatborden en tank aan de beurt om opgehaald te worden en weggebracht te worden voor het pinstripen. Dit betekend dat ik niet heb gekozen voor stickers zoals sommige maar in mijn ogen de juiste weg heb bewandeld door het op de juiste manier op de onderdelen aan te brengen.

20180114_115443.jpg

Terwijl de spatborden en tank weg waren voor de pinstriping was er mooi de tijd om de nieuwe kabelboom in te bouwen. Waarom ik voor een nieuwe kabelboom heb gekozen……..

IMG_0212.JPG

In mijn geval was er ook behoorlijk wat in de dynamo geknipt. Dit betekende voor mijn motor dat de spanningsregelaar extern gemonteerd was op een zeer lelijke manier. Daarnaast waren de originele klemstroken in de dynamo om die reden niet gebruikt.

Hier is zeer weinig informatie over te vinden. Uiteraard wel hoe de bedrading van koplamp en accu aangelegd moet worden naar de dynamo maar niet waar de draden van de spanningsregelaar precies aangesloten horen te zitten. Ook de uitleg bij de elektronische spanningsregelaar  was hiervoor niet toereikend. Uiteindelijk via het duitse eencilinder forum op het juiste spoor gezet.

20171010_172410.jpg

Dit betekende dus draden weer aan elkaar solderen en nieuwe draden trekken welke volledig waren verwijderd. Daarna is het aansluiten van de hoofdkabelboom en de sub kabelboom een eitje.

IMG_0235.JPG

Het monteren van het schakelpaneel was een rot klus. Uiteindelijk heb een schuin hoekje gemaakt aan het gat waar de bus van de schakelaar in valt. Toen dit gedaan was zat alles zo in elkaar.

IMG_0215.JPG

Achter de accu zit standaard een kroonsteen. Aangezien iedereen in de auto en motorwereld een hekel hieraan heeft is deze verwijderd en vervangen voor een superseal connector. Dit vergroot de betrouwbaarheid.

20171014_172645.jpg

Daarna de verlichting en ontsteking testen.

IMG_0237.JPG

Ondertussen ook weer de spatoborden en tank terug van het pinstripen en deze meteen gemonteerd. Overigens heb ik overal waar mogelijk RVS bouten gebruikt. LET OP dat deze niet worden gebruik in combinatie met aluminium en er geen RVS moeren op RVS bouten worden gebruikt.

Als één van de laatste dingen waren de velgen aan de beurt om opnieuw gespaakt te worden. Helaas waren de originele velgen niet meer te gebruiken daar deze zo krom als een hoepel waren. Daarom nieuwe velgen gekocht en deze laten spaken met RVS spaken.

Hieronder het eindresultaat. Het opstarten en afstellen van de componenten wordt elders op deze website besproken.

20180127_163512.jpg.8228e95c23cc5e4b6087723f5ba4a29a